17 februarie 2009

A new hope

M-am hotărât să-i acord organismului meu o nouă şansă. Vreau să mă las de fumat. Chiar mă simţeam destul de slăbit în ultimul timp şi nu mai puteam să mă odihnesc noaptea, aşa că am început să caut cauza. Prima venită în minte a fost...FUMATUL. Măi nene, ca să mă înţelegi, eu fumam nu glumă, adică un pachet şi jumătate de ţigări pe zi.
Am încercat să mă las de fumat cu ceva timp în urmă şi nu am reuşit. Bănuiesc că eşecul se datorează faptului că m-am lăsat brusc, iar sevrajul a fost prea puternic. Acum o să spuneţi că nu am voinţă. Fumaţi voi câte un pachet şi jumătate pe zi timp de 3 ani şi lăsaţi-vă brusc, atunci să vă văd. Când vă ard plămânii la propriu, nu puteţi respira, aveţi o forţă incredibilă, chiar şi atunci când vreţi să atingeţi o persoană într-un mod delicat, aproape că-i rupeţi mâna. Vreţi să spargeţi tot în jurul vostru şi orice sunet vă enervează.
Aşa că m-am hotărât să abordez problema într-un mod diferit. Adică le-am redus la 10 pe zi. Am să fumez o perioadă de timp doar 10 ţigări pe zi, până mi se obişnuieşte organismul, după care am să renunţ definitiv şi irevocabil. Bănuiesc că îmi va fi mai uşor să suport sevrajul dacă sunt obişnuit cu o cantitate mai mică de nicotină.
A dracu' viciu e fumatul ăsta. Să vă povestesc o mică întâmplare. Într-o seară (10:30 PM), îmi petreceam timpul în faţa pisi-ului (PC-ului), când simt pe umăr o atingere uşoară. Era soţia mea. Îmi zâmbeşte uşor şi mă roagă să mă duc la minimarket să cumpăr apă minerală şi câteva fructe. Afară ploua şi bătea vântul. Eu îi spun că nu am chef că e frig, plouă, mi-e lene să-mi schimb hainele etc. Supermarketul se află la o distanţă de maxim 50 de metri de blocul unde locuiesc. După 5 minute mă duc în bucătărie să fumez. SURPRIZĂ...nu mai aveam tigăţi. În acel moment am uitat că afară e o vreme de căcat. De fapt EU eram un căcat. Mi-am schimbat hainele în cea mai mare viteză, nici nu am mai căutat nenorocita aia de umbrelă şi am pornit în viteză spre lift. Din spate soţia mă întreabă:
- Unde te grabeşti aşa?
- Să cumpăr "fructe". Îi rapund în timp ce intram în lift.
Am înfruntat intemperia de afară, nu mai conta că eram ud până la chiloţi, trebuia să-mi ating scopul. Când am ajuns în casă a fost o adevărată plăcere să fumez prima ţigară din pachet. Eram ud ca un câine vagabond, dar ce mai conta. Eram "satisfăcut".
Şi dacă tot nu sunteţi convinşi că e un viciu nasol atunci priviţi această imagine:

Respectivul personaj are viaţa în pericol, dar nu lasă ţigara. Parcă ar fi "ultima ţigară" a condamnatului. Cu câtă sete trage din ea. Ori e inconştient de pericolul iminent ce îl pândeşte, ori e atât de disperat încât nu poate să se abţină de la fumat. Să cumpărăm pâine, apă, mâncare, fructe sau să ajutăm un concetăţean la nevoie, nu ne grabim, dar să aprindem o ţigară, da.
Uite de asta vreau eu să spun STOP TIGĂRILOR.

3 comentarii:

  1. Apropos , mi-ai amintit de o "experienta" neobisnuita. Venisem la Bucuresti intr-o delegatie, era dimineata, imi era foame, asa ca am intrat intr-un snack-barulet, in cautare de ceva potol (mancare). Ei, ce mi-au vazut ochii acolo, n-am sa uit in viata mea: arata de cel putin 80 de ani, pielea parca de shar-pei pe ea, obrajii cazuti, ochii mai mult inchisi decat deschisi. Era altfel elegant imbracata, dar arata exact ca un chibrit ars si frant. Te ducea cu gandul la "prea batrana ca sa moara". Si acum socul : intr-o mana tinea cafeaua, in cealalta tigara.
    me&me

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragă Anonim,
    Care din ei (anonimi) eşti? :)
    E boală grea, sincer, ţi-o spun din proprie experienţă. În schimb, românii nu prea se autoconservă, adică suferă de "miserupism". Doctorul îi spune că este indicat să se lase de fumat şi băutură, să ţină un regin strict şi boala se va ameliora. El (românul)iese din cabinetul respectiv, cugetă puţin, se scarpină în cap, poate şi la coa...ste, dacă e bărbat, după care îşi aprinde o ţigară şi exclamă:
    - Ce să fac? Regim? Pe dracu, doar am o singură viaţă.
    sau
    - Lasă-mă frate. Bunicu' a fumat toată viaţa şi a murit la 80 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  3. ... mi-ai amintit de o vorba, auzita te miri pe unde: o viata avem si-o gaura-n c...ap.:)))

    p.s. se incarca tare dificil site-ul tau.

    RăspundețiȘtergere